Frågor och svar

Vad är HappyMe?

HappyMe Chewable Calamari Omega-3 är en tuggtablett med omega-3 fettsyrorna DHA och EPA, vitamin D och vitamin E. Den innehåller den trygga och bärkraftiga oljan från calamari, som är speciellt rik på omega-3-fettsyrorna DHA. HappyMe Chewable Calamari Omega-3 har en god smak av citrus och jordgubbar. En tuggtablett per dag är nog för att ge ditt barn tillräckligt näringsrik och god omega-3.

Varför ska barn äta omega 3-fettsyran DHA?

Både nervvävnad, hjärnan och ögat innehåller mycket av omega 3-fettsyran DHA. DHA är en viktig byggsten i dessa vävnader och påverkar både struktur och funktion. DHA är en fettsyra som kroppen i låg grad klarar av att bildas själv, så vi är beroende av att få den tillförd via kosten, speciellt fet fisk.

Kostråden lyder att du ska äta fisk 2-3 gånger i veckan. Äter du inte som rekommenderat, kan det vara bra att komplettera med ett kosttillskott med vitamin D och omega 3-fettsyror eftersom fisk är den viktigaste källan i kosten till dessa viktiga näringsämnen.

Hur mycket fisk ska barn äta för att täcka omega 3-behovet?

Svenska myndigheters kostråd rekommenderar att barn äter fisk eller fiskpålägg 2-3 gånger i veckan för att täcka omega 3-behovet. Det ska gärna vara fet fisk till middag en dag i veckan, såsom lax, makrill eller öring, och man kan variera med magrare sorter. Om ditt barn inte äter enligt rekommendationerna när det gäller fisk, kan det vara smart att använda ett kosttillskott för att säkra intaget av de sunda långa omega 3-fettsyrorna, som exempelvis DHA, samt vitamin D.

Är det farligt om barn äter flera tuggtabletter per dag?

Den övre säkra intagsnivån för vitamin D är 50 ug för barn 1-10 år och 100 ug för de över 11 år och vuxna.  För vitamin E är övre säkra intagsnivå 120 mg/dag för barn 4-6 år och därefter stiger den gradvis upp till 300 mg per dag för vuxna. Det är därför inte farligt om barn har fått i sig mer än en HappyMe, men man ska inte ge barnet mer än rekommenderad dagsdos.

Hur vet jag att HappyMe är tryggt för barn att äta?

Produkten är producerad i enlighet med GMP-standard, som är en kvalitetsstandard för produktion av bland annat mat, kosmetik och läkemedel.

Vi väljer enbart leverantörer som kan garantera hög kvalitet, rena och trygga ingredienser, samt en kontrollerad produktion. Vi förhåller oss också till kravet om att alla ingredienser ska komma från spårbara källor. Alla ingredienser är analyserade för att säkra att mängden oönskade ämnen (miljögifter, tungmetaller etc) är innanför livsmedelsföreskrifternas gränsvärden.

Hur många HappyMe tuggtabletter bör jag ta per dag?

Toleransgränsen för vitamin D är 100 ug och för vitamin E  300 mg så det är inte farligt att ta exempelvis 2 HappyMe, men barn bör hålla sig till rekommenderad dos.

Vilken mängd vitamin D ska barn ha dagligen?

Enligt de nordiska kostrådsrekommendationerna är rekommenderat dagligt intag av vitamin D 10 ug för barn, vuxna, gravida och ammande. För de över 75 år är rekommenderat intag 20 ug per dag.

De som vistas lite utomhus i dagsljus och äldre, bör få tillskott med vitamin D för att uppnå rekommenderat intag på10 µg vitamin D per dag för vuxna, och 20 µg per dag för äldre.

Vilken mängd vitamin E ska barn ha dagligen?

Enligt de nordiska kostrådsrekommendationerna är rekommenderat dagligt intag av vitamin E för barn 2-5 år 5 mg, 6-9 år 6 mg, 10-13 år 7 mg för flickor och 8 mg för pojkar och över 14 år 8 mg för kvinnor och 10 mg för män.

Vilka effekter kan HappyMe ge mig?

  • Moderns intag av DHA bidrar till normal utveckling av ögonen hos foster och ammande spädbarn*.
  • Moderns intag av DHA bidrar till normal utveckling av hjärnan hos foster och ammande spädbarn*.
  • Intag av DHA bidrar till normal synutveckling hos spädbarn upp till 12 månader gamla. Effekten uppnås vid ett dagligt intag av DHA på 100 mg.
  • Vitamin D är nödvändigt för att barns skelett ska växa och utvecklas normalt.
  • Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion hos barn.
  • Vitamin E är en fettlöslig antioxidant som bidrar till att beskydda cellerna mot oxidativ stress.
  • DHA bidrar till att bibevara normal hjärnfunktion. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.
  • DHA bidrar till att bibehålla normal syn. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.
  • EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.

*Effekten uppnås vid ett dagligt intag av DHA på 200 mg utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega 3-fettsyror för vuxna, dvs 250 mg DHA och EPA.

Är det några barn som inte kan ta HappyMe?

Alla friska barn kan ta HappyMe. Bör användas med försiktighet vid fisk- och/eller skaldjursallergi.

Vilka sötningsmedel innehåller HappyMe?

Xylitol (E 967)
Sorbitol (E420)

 

Innehåller HappyMe gluten eller laktos?

Nej, det är inte något tillsatt gluten, men vi kan inte garantera att produkten inte innehåller spår av gluten. Vi har inte analyserat den färdiga produkten för innehåll av detta.

Vilken typ av gelatin innehåller HappyMe?

HappyMe Chewable Calamari Omega-3 innehåller bovin gelatin (nötkött) tillverkat av oxe. Denna typ av gelatin är vald eftersom den har en bättre kvalitet och ger bättre stabilitet i gelèn än annan gelatin.

Kan barn äta flera kosttillskott tillsammans med HappyMe?

När du ger kosttillskott till barn, bör du vara varsam med att kombinera flera produkter med vitaminer och mineraler. Men kombinationen VitaePro och HappyMe kommer inte överstiga toleransgränsen för vitamin D och E.