Därför är omega-3 viktigt för barns utveckling

Barn är i ständig växt och utveckling och därför är det viktigt att de får i sig näringsämnen som är nödvändiga för att kroppen ska kunna växa och utvecklas normalt.

Barnens små kroppar utvecklas i full fart under barn- och ungdomsåren. Bland annat sker detta:

  • Hjärnans vikt kan öka med 5 - 10 % under bara ett par år.
  • Skarpseendet utvecklar sig ända fram till 6 - 7 årsåldern.
  • Barns skelett förnyas hela tiden eftersom de växer i snitt 5-6 cm om året.
  • Under tonåren fördubblas skelettets vikt.

Varför är omega 3-fettsyran DHA viktig?

Omega 3-fettsyran DHA är en fettsyra som kroppen i liten grad klarar att bilda själv, men både nervvävnad, hjärnan och ögat innehåller naturligt mycket DHA. Därför är vi beroende av att få denna fettsyra tillsatt genom livsmedel, framförallt fet fisk.

Du som är gravid eller ammar måste se till att äta tillräckligt med fisk, eller ta tillskott av omega 3. För redan när barnet ligger i mammans mage är det beroende av tillförsel av DHA, som bidrar till normal utveckling av hjärnan och synen hos fostret*.

Läs också: Det du behöver veta om omega 3

Så mycket fisk bör barnet äta?


I en hektisk vardag är det inte alltid lika lätt att se till att barnen får i sig tillräckligt med omega 3 genom maten de äter. Kostråden från Livsmedelsverket lyder ”ät fisk till middag två till tre gånger i veckan. Använd också gärna fisk som pålägg”. Det kan vara fet fisk till middag minst en dag i veckan, som till exempel lax, makrill och öring. Och man kan variera med magrare sorter som torsk, sej eller kolja.

Detta kostråd gäller både barn och vuxna. Men eftersom det är i barn- och ungdomsåren som behovet är störst, eftersom kroppen är i utveckling, måste vi föräldrar vara extra duktiga på att se till att våra barn får den bästa möjliga utvecklingen.

Äter ditt barn tillräckligt med fisk?


Det är vi som föräldrar som har översikten över hur mycket fisk barnen äter. Om du tror att barnen äter för lite fisk, kan det vara smart att prova ett omega 3-tillskott som dessutom innehåller vitamin D. Vitamin D är speciellt viktigt för oss nordbor att få i oss under vintern när solen inte hjälper huden att bilda vitamin D naturligt i kroppen.

HappyMe Chewable Calamari Omega-3 är utvecklat för att bidra till barnets normala utveckling. Tvärtemot andra omega 3-tillskott, är råvaran calamari och inte fisk. Calamari är speciellt rik på DHA-fettsyran och det gör att varje gelékudde innehåller mer omega 3 så att barnet endast behöver en gelékudde dagen.

*Effekten uppnås vid ett dagligt intag av DHA på 200 mg utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega 3-fettsyror för vuxna, dvs 250 mg DHA och EPA.